• Latest Entries »

  Tazkirah Kami

  Sehabat Sejati Vs. Kawan Biasa
  -----------------------------------
  Assalamualaikum w.b.t

  Pada kali ini pihak MSC mengambil kesempatan masa yaang ada untuk berkongsi dengan anda semua tentang perbezaan sesorang insan bernama SAHABAT dan KAWAN. Dalam dunia ini manusia mana yang tidak mahu mempunyai kawan dan sahabat. Sudah menjadi lumrah kehidupan dunia manusia akan hidup dalam berkumpulan  atapun bersosial. Jadi, pada kalai ini MSC akan mencerikan sedikit sebanyak tentang apa itu SAHABAT dan apa itu KAWAN.

  Apa yang kita faham apa itu kawan? Ya, kawan adalah seorang insan yang kita selalu berjumpa dan kenal mengenali antara satu sama lain. Malah, kita mempunyai sebegitu ramai kawan di sekeliling kita. Akan tetapi
  jika kita mengalami masalah, siapa yang kita jumpa? Ya, sudah semestinya kawan yang kita cari untuk berkongsi pendapat dan juga berkongsi masalah.Dan sejauh manakah segala masalah yang kita hadapi seorang insan bernama KAWAN ini sanggup bantu kita? Sekerap manakah dia akan mendampingi kita di saat kita susah? Pada pandangn MSC, kawan itu hanya sekadar cuma dan sementara. Ini kerana kebanyakannay kawan, jika kita menghadapi kesenangan, kawan akan mendekati kita, tetapi jika kita kita menghadapi kesusahan, kawan akan berjauahan dengan kita walaupun kita ingin meminta sedikit pertolongan darinya sekadar cuma. Dan boleh jadi dia akan terus meninggalkan kita terkontang-kanting bersendirian dengan kesusahan yang kita hadapi.

  Berbeza pula dengan insan yang bernama SAHABAT dalam kehidupan seharian kita. Jika di bandingakan dengan KAWAN yang begitu ramai SAHABAT adalah yang paling bernilai yang mana ianya wujud umpama muncul 1 dalam 1000 manusia. Seorang insan bernama SAHABAT ini dia akan muncul dan mendampingi kita tidak kira sama ada kita senang atapun susah dia akan sentiasa bersama dengan kita. Dan adakalanya jika si Sahabat ini mempunyai masalah dirinya sendiri dia akan tetap utamakan orang lain untuk membantu kawannya yang mengalami kesusahan walaupun dirinya sendiri mempunyai masalah yang lebih hebat dari kawannya yang hendak di bantu. Dan SI Sahabat ini pula tidak sanggup melihat kawannya mengalami kesukaran akan tetapi Si Sahabat ini lebih senang dan gembira melihat kawannya keadaan kesenangan. Dan insan bernama SAHABT ini juga akan berusaha dengan kudrat yang ada padanya sehabis daya sehingga sanngup menggadai nyawanya demi melihat kawanya dalam gembira sentiasa. Dan Si sahabat ini pula akan membantu kawanya tanpa di minta dan menolong kawanya secara ikhlas dengan hati yang murni. Insan yang bernama sahabat ini sukat di cari ganti dalam sejuta kerana ianya tidak ternilai segala pengorbanannya.

  Maka marilah kita sama-sama menghayati segala pengorbanan sahabat kita dengan sebaik mungkin dan carilah kawan yang boleh di gelarkan sebagai seorang SAHABAT. 

  Sekian...  Tinta Blogger,
  MSC BLOGGER
  Mohd Noor Bin Yusof
  FEM
  USIM
  (Muamalat Bech.(Hon))